Pages

20 March 2010

Tutorial Cara-Cara Nak Snap Gambar Lampu Kereta





1. ada kamera DSLR ngan tripod skali.cari tempat yang view cantik (macam aku buat tuh aku pi panjat jejantas dekat sunway piramid dengan member aku..pacak tripod kat situ)

2. pasang kamera pada tripod.

3. setting camera shutter speed kena besar 4sec keatas

4. setting camera aperture kena besar = f16~F20 dia punya petua, shutter speed besar and aperture pon besar.

5. kalau tripod mahal terus tekan snap je..biar dia snap.

6. kalau tripod murah macam aku punya..kene set timerlah dalam 10 sec gitu..supaya kita tak gegarkan kamera semasa snap tuh.

7. try edsjut setting 2 3 4 kali sampai dapat hasil yang memuaskan.

8. kalo nk lagi memuaskan..edit dalam photoshop ataupon adobe lightroom.(photo kat atas tuh aku tak pasti aku pakai photoshop ataupon adobe lightroom.

itulah serba sedikit cara-cara aku guna untuk dapat gambar macam tu...

(aku refer step nih kat Digital Camera magazine bulan berapa ntah..lupa plak)

8 kompelen:

n@m@n said...

tak pernah try lagi ni9h..hehe

magsob said...

bolehlah try...sennag jer..kene ade alat2 jer..jehehe

Arra JaSmY said...

pergh..chantek gambar tuh.
wish to have DSLR soon..huhu

magsob said...

gambar ayam2 jjer tuh..

best DSLR neh..tapi jangan cepat jemu nk belajar explore setting2 dia...nanti kamera terperap dalam beg..hehe

aidi said...

eehhh kata nak jual....haahaha

magsob said...

eh..aku nk jualahh...balik nih..mung konfirm nak ker??kalo konfirm..on...haha

adelishafii said...

Mamaq kawe komen skek deh. composition ok doh tp kalu tgk lighting lampu jalan tuh mace ado sedikit goyang..next time kalu xdok tripod mahal try pakai remote trigger mace aku bawak g piknik ari tuh..

magsob said...

itu aku sengaja buat bagi effect 45 degree to notrh sket..aku main gadject ayam2 jer...mane leh lawn mung..hehehehe

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails